Hvad er Asteria?

Asteria er et socialt spil for 2-7 deltagere, opbygget som et bordrollespil. Det foregår sådan, at man sætter sig rundt om et bord og en af deltagerne er ”Spilmesteren”. Det er ham eller hende som er historiefortælleren og den som bestemmer spillets gang. De andre deltagere er ”spillerne”. De har hver deres karakter i historien/spillet. Alle andre personer og væsner i historien styrer spilmesteren. Det er også ham eller hende som beskriver spillernes omgivelser og derved skaber en fiktiv verden/historie som spillerne er hovedpersoner i. Spillerne har fri vilje, så de kan gå hvorhen de vil i spilmesterens fiktive verden og derved vil et spil altid kunne udvikle sig uforudsigeligt, da man aldrig helt kan forudsige spillernes handlinger.

Der er mange som siger ”nej tak” til at være spilmester pga. de mangler fantasien til de gode historier og mest af alt, tiden til de mange forberedelser. Det slipper du for med Asteria.
"Det der gør forskellen på et godt rollespil og et virkelig godt,
er forberedelserne. De små detaljer og meningen.
Sammenhængen med alt.
F.eks. som butikkernes inventar, indehavernes navne,
personlighed osv. Det får du med Asteria"
 
Asteria er lavet til spilmesteren og severer gode eventyr, kort over byer, lister med varer i butikkerne, beskrivelser og navn på butiksindehaverne, begivenheder, labyrinter, magi, monstre og meget mere.

I Asteria er der ikke kun en, men fire kampagner at vælge mellem og adskillige små scenarier… Dette vil spare spilmesteren for adskillige timers forberedelser.

Asteria egner sig til både nye og erfarne spillere, da eventyrenes sværhedsgrad altid kan justeres af spilmesteren og selvom der er mange beskrivelser af eventyr og lignende, så er der stadig massere af plads til egne spontane ideer i Asteria.

Hvis du er en erfaren bordrollespiller og allerede har en fiktiv verden du elsker at spille bordrollespil i, så er der også mulighed for at benytte Asteria her. For Asteria foregår på en ø, og en ekstra ø kan man altid få plads til i en fiktiv verden.
 
Du kan f.eks. se hvordan Asteria passer ind med verdenen Niraham i denne video (som er lavet til live-rollespil):
I bogen Asteria, starter kampagnerne nogle år efter videoens fortælling.  (Du kan læse mere om Niraham på deres hjemmeside: Niraham.dk)
 
Underviser du i rollespil?
Asteria er et oplagt redskab til undervisningen i bordrollespil på de forskellige ungdomskoler som har bordrollespil på skemaet. Her vil underviseren have mulighed for at give de elever der skal være spilmestere et færdigt forberedt rollespil. Hermed vil der blive bedre tid til at afprøve diverse bordrollespils systemer og eleven bliver ikke belastet med nær så stort et pres, som hvis han eller hun selv skulle forberede en rollespilsverden med eventyr, magi og labyrinter.
 
"Der findes to former for pen & paper spillere – dem der hælder sig op af regler og dem som er fri for regler.
Asteria passer dem begge.

De der har spillet længe, har allerede et regelsæt de har lært og elsker.
Derfor gider de sjældent at købe nye bøger, da der hver gang hører nye regelsæt med, som du skal bruge tid på at lære.
Med Asteria kan du bruge dem du har i forvejen, eller spille systemløst.


Asteria beskriver rammerne for historien, ikke konsekvenserne ved spillernes handlinger,
da det ville tvinge spillerne til bestemte handlinger, for at få det ønskede resultat.
Det er stadig gamemasteren der bestemmer konsekvenserne. Det giver frihed til et godt sandbox-spil"


~ Udtalt af en ungdomsskole underviser ~

Systemet
Bogen giver en god beskrivelse af hvordan man spiller systemløst bordrollespil, så alle kan være med lige fra starten af. Fordelen ved systemløst bordrollespil er, at spillerne ikke behøver at læse flere sideres regler igennem før man kan starte. Med systemløst bordrollespil er papir, blyanter og evt. terninger det eneste spillerne behøver.

Hvis du gerne vil prøve med et regelsæt, f.eks. for at holde styr på magi, kamp osv. Så er det nemt at tilføje ethvert fantasy regelsæt med Asteria, da bogen stort set kun benytter væsner og magier som går igen i de fleste fantasy rollespilsverdener.

Hvis du ikke selv har et regelsæt ved hånden, kan du altid benytte det danske og gratis regelsæt: DFB - "De Frie Bordregler", som er tilgænligt på denne hjemmeside.

Hvis du er live-rollespiller er det også muligt at benytte dit regelsæt fra live-rollespil med Asteria. I bogen er der en uddybende forklaring på hvordan det kan lade sig gøre.
Jesper F. Nielsen